Μερική Έκλειψη Σελήνης

     Μερική έκλειψη σελήνης και πανσέληνος απόψε, τρίτη 16-7-2019. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από την περιοχή μας με το ποσοστό του σεληνιακού δίσκου που θα εισέλθει στη σκιά της γης να φτάνει, στην κορύφωσή του, στο 60% περίπου. Η σελήνη θα εισέλθει στην παρασκιά της γης στις 21:43 ενώ στην σκιά της γης θα εισέλθει στις 23:00. Η έκλειψη θα φτάσει στο μέγιστό της στις 00:30, αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και θα τελειώσει στις 2:00 το πρωί της τετάρτης. Παράλληλα με την έκλειψη θα έχουμε και την πανσέληνο του Ιουλίου. Αν ο ουρανός είναι καθαρός το φαινόμενο θα είναι εύκολα παρατηρήσιμο με γυμνά μάτια στον νοτιοανατολικό ουρανό 30ο  περίπου πάνω από τον ορίζοντα.

       Αυτή θα είναι η τελευταία έκλειψη σελήνης που θα είναι ορατή από την Ελλάδα για το 2019. Η  επόμενη, ορατή από την Ελλάδα, μερική έκλειψη θα είναι τον Μάιο του 2022, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 για την επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Αστροπαρατηρήσεις, Καλοκαίρι 2019

Το πρόγραμμα αστροπαρατηρήσεων από το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Ο Πήγασος”.

 
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ
Δευτέρα 8 Ιουλίου (Σελήνη 6 ημερών, ώρα έναρξης 19:00).
Παρασκευή 26 Ιουλίου (Σελήνη 24 ημερών, ώρα έναρξης 19:00 ).
Παρασκευή 9 Αυγούστου (Σελήνη 8 ημερών, 2 ημέρες πριν το μέγιστο της βροχής διαττόντων των Περσείδων, ώρα έναρξης 19:00)
Σάββατο 31 Αυγούστου (Σελήνη 1 ημέρας, ώρα έναρξης 19:00).
Οι παρατηρήσεις γίνονται στο χώρο του Γυμνασίου Νικηφόρου, ξεκινάνε γύρω στις 19:00 με Ηλιακή παρατήρηση. Μετά τη δύση του Ήλιου και μέχρι να σκοτεινιάσει γίνεται ξενάγηση στο χώρο του υπαίθριου εργαστηρίου Φυσικής και κατόπιν νυχτερινή παρατήρηση.
Αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν οι παρατηρήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση για επιβεβαίωση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας πριν να ξεκινήσετε στο τηλέφωνο 6944305431 (Μιχάλης Δογραματζίδης)
Επειδή οι νύχτες στο Νικηφόρο είναι αρκετά δροσερές, θα είναι χρήσιμο οι παρατηρητές να έχουν μαζί τους και τον κατάλληλο ρουχισμό.
Κάποια στιγμή προς το τέλος του καλοκαιριού θα πραγματοποιήσουμε παρατήρηση με το καινούριο τηλεσκόπιο που θα αγοράσουμε και θα είναι μόνιμα εγκατεστημένο στο θόλο που μας δώρισε ο Σύλλογος “Πάνος & Χρυσηίδα-Βοήθεια στα παιδιά”. Αν θέλετε να δείτε το video από την τοποθέτηση του θόλου μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση:

 

Φωτογραφίες του ΕΚΦΕ Δράμας

Φωτογραφίες από δραστηριότητες του ΕΚΦΕ Δράμας