Κατηγορία: Δραστηριότητες
Δραστηριότητες του ΕΚΦΕ Δράμας
Μέτρηση της Περιφέρειας της Γης κατά την Ισημερία (Mέτρηση Ερατοσθένη)
Η μέτρηση της Περιφέρειας της Γης και της ακτίνας της με τη μέθοδο του Ερατοσθένη σε βίντεο με φύλλο εργασίας ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά και για διδασκαλία στην τάξη.
Το Φύλλο εργασίας: Φύλλο Εργασίας Μέτρηση της Περιφέρειας της Γης κατά την Ισημερία
Τοπικός Διαγωνισμός Πειραμάτων EOES 2023
Το Σάββατο 10/12/2022 πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΦΕ Δράμας ο Τοπικός Διαγωνισμός Πειραμάτων EOES 2023. Συμμετείχαν 4 ομάδες μαθητών από τα σχολεία: 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, 2ο ΕΠΑΛ Δράμας, ΓΕΛ Προσοτσάνης. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του ΓΕΛ Προσοτσάνης αποτελούμενη από τους μαθητές: Τόλιου Μιχαέλα, Συμιρζάνη Μαρία, Δρακούλης Χρήστος
Η νικήτρια ομάδα θα συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πειραμάτων που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.
Τα θέματα:
Φωτογραφίες από τον Διαγωνισμό
Οδηγός Κατασκευής Οριζόντιου Ηλιακού ρολογιού
Ένας πλήρης οδηγός για την κατασκευή οριζόντιου ηλιακού ρολογιού.
Οδηγός κατασκευής οριζόντιου ηλιακού ρολογιού
Μέτρηση Ερατοσθένη 2022




STE(A)M στο Νηπιαγωγείο
Βοήθεια στο Σπίτι 24/7
Πως μπορούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας ενός ηλικιωμένου 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα; Πώς μπορούμε να μετρήσουμε το επίπεδο του Ο2 στο αίμα; Πώς να υπενθυμίζουμε τον ηλικιωμένο να παίρνει τα χάπια του; Πώς να ελέγχουμε τον χώρο του για την περίπτωση φωτιάς και τέλος πώς μπορεί να μας ειδοποιήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με το πάτημα ενός κουμπιού;
Τη λύση στο παραπάνω ερώτημα προσπάθησαν να δώσουν δύο μαθήτριες του Γυμνασίου Φωτολίβους Δράμας υπό την καθοδήγηση του υπευθύνου του ΕΚΦΕ Δράμας. Η εργασία τους κατατάχθηκε στην 5η θέση του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM ?Generation Next?.
Βοήθεια στο σπίτι (η εργασία των μαθητριών)
Σύστημα διαχείρισης ποιότητας αέρα σε σχολική τάξη
Οι σχολικές αίθουσες συχνά λειτουργούν με 27 μαθητές και έναν εκπαιδευτικό. Τον χειμώνα που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, και τα παράθυρα είναι κλειστά, ποια είναι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα;
Τη λύση στο παραπάνω ερώτημα προσπάθησαν να δώσουν τρεις μαθητές του 6ου Γυμνασίου Δράμας υπό την καθοδήγηση του υπευθύνου του ΕΚΦΕ Δράμας. Η εργασία τους βραβεύτηκε με το τρίτο βραβείο του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM “Generation Next”.
Σύστημα διαχείρισης ποιότητας αέρα σε σχολική τάξη
Κατασκευή βροχόμετρου με απλά υλικά

Το βροχόμετρο είναι ένα μετεωρολογικό όργανο που μετρά το ύψος της βροχής.
Για περισσότερες πληροφορίες δες το λήμμα Βρόχομετρο στη Βικιπαίδεια
Το βροχόμετρο που θα κατασκευάσουμε αποτελείται από ένα πλαστικό μπουκάλι νερού 1,5 L και ένα υποδεκάμετρο.
Τα Υλικά:
πλαστικό μπουκάλι 1,5 L, υποδεκάμετρο, κολλητική ταινία, λεπίδα
Οδηγίες κατασκευής
Κόβουμε το πλαστικό μπουκάλι όπως φαίνεται στην εικόνα.
Τοποθετούμε το ένα κομμάτι μέσα στο άλλο
και στερεώνουμε το υποδεκάμετρο. Το βροχόμετρο μας είναι έτοιμο να αρχίσει να καταγράφει το ύψος της βροχής σε mm.
Τοποθετούμε το βροχόμετρο σε έναν ανοικτό χώρο, μακριά από πολυκατοικίες και δέντρα, ΄βάζουμε λίγο νερό για λόγους ευστάθειας και σημειώνουμε την αρχική στάθμη σε mm. Μετά το πέρας της βροχής καταγράφουμε την τελική στάθμη. Με αφαίρεση βρίσκουμε το ύψος της βροχής.
Πειραματική διαδικασία, μέτρηση ύψους βροχής
Στις 2/4/2020 μετά από έντονη βροχόπτωση το βροχόμετρο έδειξε:
αρχική στάθμη 10mm
τελική στάθμη 50 mm
άρα 40 mm βροχής.
Πολλή βροχή για μια μέρα. Στο 1 m2 τα 40 mm βροχής αντιστοιχούν σε 40 λίτρα νερού ενώ στο 1 στρέμμα σε 40 τόννους νερό. Ο κοντινός μετεωρολογικός σταθμός του Μαυρόβατου Δράμας έδειξε παραπλήσιες μετρήσεις, 42 mm την ίδια μέρα.
Πανελλήνιος Διαγωνισμός EUSO 2020
Το Σάββατο 25/1/2020 πραγματοποιήθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών EUSO 2020 στη Θεσσαλονίκη. Από τη Δράμα έλαβε μέρος μια τριμελής ομάδα μαθητών από το ΓΕΛ Προσοτσάνη, οι επιδόσεις της οποίας ήταν αξιοπρεπέστατες σε σχέση με τον υψηλό ανταγωνισμό.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν οι μαθητές του ΓΕΛ Προσοτσάνης επί το έργον.